Angst

Tvangstilstande (OCD – Obsessiv Compulsiv Disorder)
Det er min erfaring, at personer der udvikler denne lidelse er præget af perfektionisme, fastlåste meninger og holdninger. Det er en nærliggende tanke, at disse personlighedstræk, af forskellige årsager, er blevet forstærket ud i det helt urimelige.

Tvangstanker (obsessioner) eller tvangshandlinger (kompulsioner) er noget, de fleste af os kan opleve sporadisk. Her er der tale om en slags overtro, som er en form for tvangstanke/handling, der er almindeligt udbredt. Nogle oplever, at de kan afværge en fare eller “noget ondt” ved fx. at banke under bordet eller sige 7 – 9 – 13.
Tvangstanker og tvangshandlinger kan blive så belastende, at du oplever, at de styrer og invaderer din hverdag. Du udvikler OCD, som en strategi du anvender for at prøve at få lidt kontrol over noget, der er umuligt at kontrollere.

Socialangst

Du er tilbøjelig til at trække dig i sociale relationer. Selv om du har stor lyst til at være sammen med andre mennesker, føler du dig kejtet, klodset og forkert. Ofte er du bange for hvad andre tænker om dig, og du bliver voldsomt nervøs i relationelle kontekster. I nogle situationer kan du være så hæmmet af din angst, at du ikke kan håndtere uddannelse samt andre sammenhænge, hvor du skal være sammen med mange mennesker.
Angsten kan resultere i, at du undgår at spise sammen med andre, at sige noget i større eller mindre grupper, udvikle nye kærlighedsforhold eller andre relationer.

Generaliseret angst

Ved generaliseret angst bekymrer du dig så meget, at du har svært ved at glæde dig over noget. Tilstanden defineres som en udtalt bekymring, angst, nervøsitet og anspændthed, altså en angst som ikke altid er forbundet med bestemte situationer eller ting. Du mærker en angst for, at du selv eller dine pårørende skal rammes af sygdom eller ulykke, og du har mange katastrofetanker herom. Dine bekymringer har en invaliderende effekt på din livskvalitet, og tilstanden bevirker, at du føler dig konstant belastet og anspændt. Du oplever søvnproblemer, og mærker ofte fysiske symptomer som hovedpine, brystsmerter pga. muskelspændinger, tør mund og hjertebanken.

Panikangst

Uventede angstanfald, hvor du kan opleve en angst for at dø, miste kontrollen, besvime, kaste op, måske oplever du angst for at være alvorligt syg. Det kan også være en forventningsangst i forbindelse med bestemte situationer, begivenheder eller fysiske fornemmelser, hvor du før har oplevet angst, og derfor frygter, at den skal komme igen. Symptombilledet kan vise sig ved hjertebanken, trykken ved brystet, kvælningsfornemmelse, åndedrætsbesvær, svimmelhed, synsforstyrrelser, kvalme, snurrende fornemmelser i kroppen el.lign. Angsten kan blive selvforstærkende i en sådan grad, at den kanaliseres ud i et bekymringsunivers der trigger andre angstlidelser.

Agorafobi

Angsten kan bl.a. vise sig ved frygt for menneskemængder, transportskræk, dvs. angstanfald ved rejser i fly, busser og tog. Du frygter f.eks. at komme til skade uden mulighed for at få hjælp. Agorafobi kan være en så alvorlig sygdom, at du ikke kan forlade hjemmet på grund af angsten.

Enkelfobi

Enkelfobi betyder at du er bange for en eller flere helt bestemte ting eller situationer. Måske er du bange for edderkopper, mus eller andre dyr. Måske lider du af angst for at befinde dig på høje steder, i lukkede rum, for at flyve, gå til tandlægen el.lign. Ca. ti procent af befolkningen lider af enkelfobi, men ofte er det ikke noget større problem, hvis du kan undgå at komme i kontakt med det, du er bange for.
Skriv til Pernille – Husk alle felter skal udfyldes
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Skriv dit navn her

Priser

Individuel terapi

  • (50 min.) 1050 kr.

Parsamtaler

  • (90 min.) 1.700 kr.

Individuel supervision

  • (60 min.) 1.200 kr.

Gruppesupervision

  • (60 min) 1.600 kr.

Gruppesupervision 2-3 supervisander (60 min)
Ved gruppesupervision med 4 supervisander og derover aftales prisen individuelt.
Ved ønske om gruppeterapi aftales prisen efter antal deltagere.